KAPASITAS ADSORBSI LOGAM KROMIUM (VI) DENGAN ADSORBEN PEKTIN DARI KULIT LEMON

Mardhiyah Nadir, Yuli Patmawati, Aditya Alexander

Abstract


Chromium is a heavy metal that can pollute the aquatic environment. Tackling water pollution can be done by using the adsorption method using pectin from lemon peel. This study aims to determine the adsorption equation of chromium (VI) with pectin adsorbent from lemon peel and to determine the effect of adsorbent mass on chromium (VI) metal uptake. The lemon peel was extracted with a mass of 15 grams using the help of Microwave Assisted Extraction (MAE) with an extraction time of 26 minutes using 300 Watt power. The adsorption process was carried out with mass variations (1.2 gr; 1.3 gr; 1.4 gr; 1.5 gr and 1.6 gr) with a contact time of 1 hour and a stirring speed of 250 rpm. The analytical method used to measure the adsorption value is Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS). The Cr (VI) adsorption equation follows the Langmuir equation. The results of this study indicate that the optimum conditions for adsorption, namely the pectin mass of 1.5 g, can reduce Cr(VI)  levels by 0.0452 mg / g (70.23%).

Keywords


adsorption, chromium, lemon peel, pectin

Full Text:

PDF PDF

References


Akunwa, N., & M.N. Muhammad, J. A. (2014). Treatment of metal-contaminated wastewater: A comparison of low-cost biosorbents. Journal of Environmental Management, 517-523.

Apriliani, A. (2010). Pemanfaatan Arang Ampas Tebu Sebagai Adsorben Ion Logam Cd, Cr, Cu Dan Pb Dalam Air Limbah. Skripsi, 54–56. Https://doi.org/10.1016/j.actbio.2011.09.032

Aziz, T., Johan, M. E. G. and Sri, D. (2018). Pengaruh Jenis Pelarut, Temperatur dan Waktu Terhadap Karakterisasi Pektin Hasil Ekstraksi Dari Kulit Buah Naga (Hylocereuspolyrhizus), 24(1), pp. 17–27.

Dewi, D. S. (2015). Pengaruh Waktu Kontak Dan pH Terhadap Ion Cr(VI) Dalam Limbah Tekstil Menggunakan Bioadsorben Daun Jambu Biji Dan Daun Teh. Jurnal Ilmiah "TEKNIKA".

Ina, A.T .(2014).Pemanfaatan Pektin Kulit Buah Jeruk Siam (Citrus Nobilis Va Microcarpa) Sebagai Adsorben Logam Tembaga (Cu). Yogyakarta: Universitas Atma Jaya

Ismael, N. S. (2012). Extraction and Characterization of Pectin from Dragon Fruit (Hylocereus polyhizus) using Various Extraction Conditions. Sains Malaysiana 41(1): 41-45.

Hayati, N. A. (2020). Pengaruh Waktu Ekstraksi Terhadap Karakteristik Pektin Dari Kulit Lemon Dengan Menggunakan Metode Ekstraksi Berbantukan Microwave. Samarinda: Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Samarinda.

Maulidiyah.Halimatussadiyah., Fitri, S., & Nurdin, A. (2014). Isolasi Pektin Dari Kulit Buah Kakao ( Theobroma Cacao L . ) Dan Uji Daya Serapnya Terhadap Logam Tembaga ( Cu ) Dan Logam Seng ( Zn ). Argoteknos, 4(2), 112–118.

Nadir, M., & Risfani, E. I. (2018). Pengaruh Waktu Terhadap Ekstraksi Pektin Dari Kulit Pisang Kepok Dengan Metode Microwave Assisted Extraction ( Mae ). 2018, 92–98.

Nugraheni, Z. V., Utomo, W. P., A’yuni, Q., Agustina, N. A., Kholik, J., & Puspita, C. (2018). Penggunaan pektin kulit jeruk manis (citrus sinesis) sebagai absorben untuk mengurangi kadar ion kromium (vi) pada sampel air sungai jagir. Akta kimia indonesia, 3(1), 112. Https://doi.org/10.12962/j25493736.v3i1.3388

Syah, M. (2010). Daya Serap Pektin Dari Kulit Buah Durian (Durio zibethinus) Terhadap Logam Tembaga dan Seng. Universitas Sumatera Utara. Medan.

Trihardhini, R. (2016). Pemanfaatan daun matoa (Pometia Pinnata) sebagai adsorben logam timbal (Pb) dalam air menggunakan aktivator asam sitrat (C6H8O7). Teknik Lingkungan Universitas Islam Indonesia.Yogyakarta

Tuhuloula, A., Budiyarti, L. and Fitriana, E. N. (2013). Karakterisasi Pektin Dengan Memanfaatkan Limbah Kulit Pisang Menggunakan Metode Ekstraksi, Jurnal Konversi, 2(1), pp. 21–27.

Widiastuti, D. R. (2015). Ekstraksi pektin kulit jeruk bali dengan microwave assisted extraction dan aplikasinya sebagai edible film disajikan sebagai salah satu syarat untuk memperoleh gelar ahli madia program studi teknik kimia. 68. Https://lib.unnes.ac.id/22087/8

Wijayanti, I. E., & Kurniawati, E. A. (2019). Studi Kinetika Adsorpsi Isoterm Persamaan Langmuir dan Freundlich pada Abu Gosok sebagai Adsorben. Jurnal Kimia dan Pendidikan, 4(2)




DOI: https://doi.org/10.46964/jimsi.v1i2.869

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 JURNAL TEKNIK KIMIA VOKASIONAL (JIMSI)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

  

 

 

 


Editor Jurnal Teknik Kimia Vokasional (JIMSI) address :

ISSN 2775-9083 (Print) | ISSN 2775-9075 (Online)

Department Of Chemical Engineering, Politeknik Negeri Samarinda
Jl. Dr. Ciptomangunkusumo Kampus Gunung Panjang Samarinda 75131
Phone: Zainal Arifin (+62 857 500 60 400) 
E-Mail: jimsi@polnes.ac.id

 

Creative Commons License
Jurnal Teknik Kimia Vokasional (JIMSI) by http://e-journal.polnes.ac.id/index.php/jimsi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.